Składniki:
50 dkg schabu bez kości pokrojonego w grube paski
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
½ łyżeczki białego, mielonego pieprzu
¼ łyżeczki soli
1 łyżka wody
½ szklanki keczupu
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
3 posiekane ząbki czosnku
2 kg posiekanej grubo kapusty
1/3 szklanki posiekanej zielonej cebulki
Sposób przyrządzenia:
W miseczce wymieszać dokładnie paseczki schabu, 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej, pieprz i sól, odstawić. Pozostałe 2 łyżeczki mąki wymieszać z wodą, odstawić. Wymieszać keczup, cukier i sos chili, odstawić. W rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i czosnek, smażyć mieszając 2 minuty. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć mięso i czosnek na talerz. Do pozostałego w rondlu oleju dodać kapustę i mieszając intensywnie smażyć kolejne 2 minuty, dodać keczup z dodatkami i podobnie jak poprzednie składniki dusić 2 minuty. Po tym czasie dodać mięso i czosnek, wymieszać, dusić jedną minutę. Do tak przygotowanej kapusty i mięsa dodać mąkę z wodą, a gdy ta zgęstnieje dodać zieloną cebulkę i wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem na sypko lub z pieczywem.