Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 15 dag kiełków soi
- 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- 50 ml białego wytrawnego wina
Sos:
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Musztardę wymieszać z octem winnym po czym doprawić do smaku solą.
Wymieszać trzepaczką po czym stopniowo dodać jeszcze oliwę.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie ziemniaki ugotować w osolonej wozie po czym je odcedzić i pokroić w kostkę a następnie zalać winem.
Dodać posiekaną dymkę oraz pokrojony boczek.
Zalać całość sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem oraz żółtkami.