Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 ogórki konserwowe
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona papryka
- 10 rolmopsów
- 1 pęczek szczypiorku
- 6 listków sałaty
Sos:
- 6 łyżek białego octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka minut.
W między czasie obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je odcedzić i pokroić w plasterki.
Następnie paprykę pokroić w kostkę, ogórki w półplasterki a obrane jabłka na cząstki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze rolmopsy pokrojone na małe kawałki.
Sałatkę polać sosem i przełożyć do miski wyłożonej liśćmi sałaty.