Składniki:
- 2 solone śledzie
- 4 ziemniaki
- 1 burak
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 2 ogórki kwaszone
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier
Sposób wykonania:
- Śledzie zalać wodą i odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie wyfiletować i pokroić w cienkie paseczki.
Następnie ziemniaki zalać wodą i gotować 20 minut, odcedzić i gdy ostygną obrać i pokroić w kostkę.
Buraki również ugotować w osolonej wodzie, ostudzonego obrać i pokroić w kostkę.
Natomiast obrane jabłka pokroić w plastry, cebulę w krążki a ogórki w półplasterki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Na koniec musztardę wymieszać ze śmietaną i olejem i polać sałatkę.