Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski śląskie Anny

 

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • sól

     

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać po czym ugotować w osolonym wrzątku a następnie je stłuc tłuczkiem.
    Powstałą masę podzielić na dwie części, do jednej dodajemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do reszty masy.
    Wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą.
    Z powstałego ciasta uformować kulki, które lekko rozpłaszczyć i w środku zrobić małe wgłębienie palcem.
    Gotować w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *