Składniki:
- 4 lekko filety z matiasa
- ¼ strąka żółtek papryka
- 1 szalotka
- 1 łyżka jogurtu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- ½ pojemniczka rzeżuchy
- 2 łyżki masła
- 4 kromki białego chleba
Sposób wykonania:
- Namoczone śledzie pokroić w paseczki.
Szalotkę pokroić w krążki a paprykę w kostkę.
Dodać do nich śmietanę, jogurt oraz sos chili.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Następnie na rozgrzanym maśle usmażyć chleb tostowy z obu stron.
Gdy ładnie się zarumienią posmarować je sosem, potem ułożyć kawałki śledzia i całość posypać posiekaną rzeżuchą