Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków mundurkach
- 2 średnie cebule
- 1 dorsz wędzony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki
- 3 ugotowane na twardo jajka
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, cebulę obrać pokroić w cienkie krążki. Rybę oczyścić ze skóry i ości i drobno pokroić. Jajka obrać. Jedno żółtko wymieszać z olejem, sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem do smaku. Drugie jajko i żółtko drobno posiekać. W szklanej salaterce ułożyć partiami ziemniaki, lekko posypać pieprzem, ułożyć warstwę cebuli i warstwę ryby, zalać przygotowanym sosem, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki. Posypać posiekanym jajkiem.