Składniki:
- 1 wędzona makrela bez ości
- 2 pomidory
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 świeży ogórek
- 3 łyżki groszku z puszki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 5 zielonych oliwek nadziewanych papryką
Sos:
- 30 ml soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Jajka opłukać w zimnej wodzie i po obraniu również pokroić w kostkę tej samej wielkości. Paprykę i ogórka pokroić w paski. Oliwki skroić, a makrelę podzielić na małe części. Wszystkie składniki wymieszać razem. SOS: Do soku z cytryny dolać łyżkę przegotowanej wody. Musztardę utrzeć z dodawaną porcjami oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem doprawić do smaku solą i pieprzem.
1 comment for “Sałatka z wędzoną makrelą”