Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa serowa z orzechami laskowymi

Składniki:

  • ¾ l bulionu
  • 200 ml mleka
  • 30 dag sera żółtego (np. gouda)
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Bulion zagotować ze 100 ml mleka. Ser żółty utrzeć na tarle drobno i wsypać wraz z orzechami. Całość mieszać do momentu, kiedy ser się roztopi. Mąkę, 100 ml mleka, wymieszą i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Potem dodać masło. Roztrzepać żółtko z 50 ml zupy połączyć z resztą i wymieszać. Pyszna jest z grzankami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *