Składniki:
- 20 dag szpinaku
- ½ główka sałaty
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 pomidor
- 20 dag wątróbek drobiowych
- ¼ opakowania kiełków pszenicy
Sos:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obrane jajko pokroić w kostkę, sałatę i szpinak porwać na mniejsze kawałki , pomidory pokroić również w kostkę a kiełki posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Następnie wątróbki oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju, gdy ostygną pokroić w paseczki i dodać od sałatki.
Olej pozostały po smażeniu połączyć z musztardą oraz octem.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Powstałym sosem polać sałatkę.
Delikatnie przemieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.