Składniki:
- 700 g wątróbek z drobiu
- 2 jabłka
- 1 szkl majonezu
- 1 szkl śmietanki
- 2 cytryny
- 7 jajek przepiórczych
- 0,5 pęczka estragonu
- natka pietruszki
- cukier puder
- pasta pomidorowa
- sos worcester
- białe wytrawne wino
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone wątróbki gotować w osolonym wrzątku do miękkości po czym odstawić w wodzie do ostygnięcia, wówczas większe kawałki odłożyć a mniejsze przetrzeć.
Następnie dodać do nich majonez, natkę pietruszki, estragon i ubitą śmietankę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem pudrem, sosem Worcester, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Cały czas ubijając dodać jeszcze wino oraz pastę pomidorową.
Do kokilek włożyć plasterkami jabłek oraz odłożone kawałki wątróbki.
Zalać je sosem i udekorować ugotowanymi jajkami przepiórczymi, plasterkami cytryny oraz estragonem.