Składniki:
- 300g grzybów solonych lub marynowanych
- 3 kartofle ugotowane w mundurkach
- 1 cebula
- 4 pomidory
- 150g korniszonów
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 1,5 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ostudzone kartofle obrać i pokroić w cienkie paski. Grzyby pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm. Jaja obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, a każdy z nich następnie na 4 cząstki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie wymienione składniki połączyć ze sobą, dodać oliwę, musztardę, sól, cukier oraz przyprawy i starannie wymieszać. Podawać posypaną siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata