Składniki:
- ¾ szkl. zielonej soczewicy
- cebulka
- marchewka
- 1 goździk
- pęczek rzodkiewek
- główka sałaty
- 100 g wędzonej piersi kurczaka
- ogórek
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do soczewicy dodać cebulę z wbitym goździkiem oraz marchewkę.
Całosc zalać wodą i ugotować.
W między czasie sałatę porwać na kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, kurczaka w kostkę a ogórka w plasterki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Następnie soczewicę i pokrojona marchewkę dodać do pozostałych składników.
Całość polać majonezem posypać posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorkiem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Jeszcze raz wymieszać.