Składniki:
- 1 żółta papryka
- 20 dag sera brie
- 2 pomidory
- 1 ogórek małosolny
- 1 cykoria
- sok z cytryny
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki pokrojonego szczypioru
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonej łagodnej papryki
- 3 łyżeczki majonezu
Sposób wykonania:
Paprykę umyć pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w plasterki, pomidory na małe cząstki, ogórek w kostkę, a cebule w talarki. Cykorię pokrojoną w paseczki skroplić sokiem z cytryny. Składniki lekko wymieszać, wyłożyć na półmisek. Składniki sosu połączyć, polać sałatkę lekko wzruszyć.
Przepis nadesłano na Letni Konkurs Prymat przez Renata Kałużna