Składniki:
- 50 dag selera
- 1 gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- ½ pęczka natki pietruszki
Sos:
- 2 żółtka
- 2 jajka ugotowane na w tardo
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Jajka przetrzeć przez sito po czym dodać do nich surowe żółtka.
Całość wymieszać i nie przerywając mieszania wlewać powoli oliwę oraz ocet.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na sam koniec wmieszać jeszcze orzechy.
Następnie selera pokroić w słupki i obgotować go lekko w osolonej wodzie po czym go odcedzić i ostudzić.
W między czasie obraną gruszowe pokroić również w słupki, które skropić sokiem z cytryny i dodać do selera.
Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć i posypać posiekaną natką pietruszki.