Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z selera i gruszki i orzechów

Składniki:

  • 50 dag selera
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • ½ pęczka natki pietruszki

    Sos:

  • 2 żółtka
  • 2 jajka ugotowane na w tardo
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jajka przetrzeć przez sito po czym dodać do nich surowe żółtka.
    Całość wymieszać i nie przerywając mieszania wlewać powoli oliwę oraz ocet.
    Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Na sam koniec wmieszać jeszcze orzechy. 
    Następnie selera pokroić w słupki i obgotować go lekko w osolonej wodzie po czym go odcedzić i ostudzić.
    W między czasie obraną gruszowe pokroić również w słupki, które skropić sokiem z cytryny i dodać do selera.
    Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki  na 15 minut.
    Po tym czasie wyjąć i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *