Składniki:
- 2 owoce mango
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- ½ pęczka dymki
- 1 pęczek rukoli
- 1 szkl. ugotowanego makaronu sojowego
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 zielona papryczka chilii
- 5 dag orzeszków ziemnych uprażonych
Sos:
- 2 limonki
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- sól
Sposób wykonania:
- Ze sparzonej wrzątkiem limonki zdjąć skórkę i wycisnąć sok.
Następnie dodać do niego olej, sos sojowy oraz posiekaną skórkę.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Następnie miąższ mango pokroić w kostkę, chili posiekać, paprykę pokroić w krążki, marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając makaron, posiekane zioła oraz sos.
Całość wymieszać i posypać orzeszkami.