Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z ryżu z winogronami

Składniki:

  • 200 g dzikiego ryżu
  • 500 ml bulionu
  • 250 g mieszanych liści sałaty
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g winogron

    Sos:

  • 75 ml soku z pomarańczy
  • 75 ml octu balsamicznego
  • 50 g mieszanki ziół
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • prażone ziarna słonecznika
  • ½ pęczka szczypiorku

    Sposób wykonania:
    Ryż zalać bulionem i ugotować po czym go odcedzić i przełożyć do sałaty porwanej na mniejsze kawałki.
    Następnie pomidorki przekroić na połówki a winogrona przekroić na połówki i dodać do ryżu i sałaty.
    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
    Składniki podane na sos dokładnie wymieszać i polać sałatkę.
    Posypać ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *