Składniki:
- 200 g dzikiego ryżu
- 500 ml bulionu
- 250 g mieszanych liści sałaty
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 150 g winogron
Sos:
- 75 ml soku z pomarańczy
- 75 ml octu balsamicznego
- 50 g mieszanki ziół
- sól
- pieprz
- cukier
- 75 ml oliwy z oliwek
- prażone ziarna słonecznika
- ½ pęczka szczypiorku
Sposób wykonania:
Ryż zalać bulionem i ugotować po czym go odcedzić i przełożyć do sałaty porwanej na mniejsze kawałki.
Następnie pomidorki przekroić na połówki a winogrona przekroić na połówki i dodać do ryżu i sałaty.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Składniki podane na sos dokładnie wymieszać i polać sałatkę.
Posypać ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.