Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: pomidorki

Sałatka z rukoli i pomidorów Poli

Pomysł na szybką w przygotowaniu sałatkę z rukoli i pomidorów. Do jej wykonania będziesz potrzebować: rukoli, pomidorków, czosnku i oliwy. 
 

Składniki:

  • 1 pęczek rukoli
  • 10 suszonych pomidorów 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 garść orzechów włoskich 
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
 

Omlet z serem feta

Idealny na śniadanie omlet  z serem feta. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz; jajek, czerwonej cebuli, sera feta, pomidorków koktajlowych.
 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka oleju
  • 10 dag sera feta
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania 
 

Sałatka z krewetek Basi

Szybka sałatka na lunch. Wypróbuj przepis na sałatkę z krewetek. Aby ją wykonać będziesz potrzebować: krewetek, rukoli, czosnku, chilii. 
 

Składniki:

  • 1 op rukoli 
  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 100 g pomidorków koktajlowych 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy 
  • 2 łyżki białego wina 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • parmezan do dekoracji 
 

Tarta ze szpinakiem i pomidorkami

Dziś polecamy przepis na pyszną tartę ze szpinakiem i pomidorkami. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz jeszcze: sera feta, śmietany i przypraw. 
 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 ½ szkl mąki
  • 1/3 kostki masła 
  • szczypta soli
  • 1 paczka szpinaku 
  • 200 g sera typu feta
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
 

Sałatka z krewetek i pomidorków z parmezanem

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Sałatka z krewetkami w roli głównej. Pozostałe składniki: pomidorki koktajlowe, musztarda, oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • duża garść liści rukoli  
  • kawałek parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz