Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z krewetek i pomidorków z parmezanem

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Sałatka z krewetkami w roli głównej. Pozostałe składniki: pomidorki koktajlowe, musztarda, oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • duża garść liści rukoli  
  • kawałek parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Rukolę opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do dużej miski.
    Dodać do niej umyte pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
    Parmezan zetrzeć na cieniutki plasterki. 
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą.
    Gdy lekko się zeszkli dodać krewetki.
    Razem przesmażyć, aż krewetki się zaróżowią.
    Wówczas przełożyć je do sałatki.
    Następnie musztardę wymieszać z olejem z pestek winogron.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Sosem polać sałatkę, przemieszać.
    Wierzch udekorować paskami parmezanu.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *