Dziś polecamy przepis na pyszną tartę ze szpinakiem i pomidorkami. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz jeszcze: sera feta, śmietany i przypraw.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 ½ szkl mąki
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
- 1 paczka szpinaku
- 200 g sera typu feta
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g śmietanki 30%
Sposób wykonania:
-
Do miski przesiać mąkę z dodatkiem szczypty soli.Dodać rozpuszczone (ostygnięte ) masło oraz wbić 1 jajko.Całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek.Gdy lekko się zeszkli dodać szpinak i razem przesmażyć.Doprawić do smaku sokiem z cytryny i gałka muszkatołową.Zestawić z ognia.Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz pokruszony ser feta.Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi formy do tart.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.Po tym czasie rozłożyć na nim szpinak z pomidorkami.Polać całość śmietaną.Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze na około 20 minut.
Liczba porcji: 8