Na niedzielny obiad idealnie sprawdzi się pieczony schab z kminkiem. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kawałka schabu, kminku, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- skladniki zamien
- skladniki zamien
- ½ kg schabu
- 1 paczka kminku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Schab dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do oliwy z oliwek dodać kminek oraz rozmaryn.Wrzucić jeszcze obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Dokładnie natrzeć schab i odstawić na około 30 minut.W między czasie obrać cebulę i ja posiekać.Wrzucić o rondelka z rozgrzaną oliwą i zeszklić.Schab przełożyć do brytfanny.Obłożyć cebulką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 90 minut.W trakcie pieczenia polewać mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem, aby było soczyste.
Liczba porcji: 4