Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi w holenderskim sosie Uli

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Szparagi w holenderskim sosie Uli. Lista zakupów: szparagi, masło, żółtka, sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • 500 g szparagów- mogą być w dwóch kolorach 
  • ½  kostki masła
  • 4 żółtka
  • sok z ½  cytryny
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.
    Do rondelka wrzucić masło i roztopić go na małym ogniu.
    Zestawić z ognia do ostygnięcia.
    W między czasie do żółtek dodać sok z cytryny oraz sól.
    Ubić na puszystą pianę po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo rozpuszczone masło.
    Sos powinien mieć konsystencję majonezu. 
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku pieprzem.
    Szparagi natomiast wrzucić do osolonej wody i gotować około 10 minut.
    Po ugotowaniu odcedzić i polać sosem przed podaniem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *