Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Szparagi w holenderskim sosie Uli. Lista zakupów: szparagi, masło, żółtka, sok z cytryny.
Składniki:
- 500 g szparagów- mogą być w dwóch kolorach
- ½ kostki masła
- 4 żółtka
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki.Do rondelka wrzucić masło i roztopić go na małym ogniu.Zestawić z ognia do ostygnięcia.W między czasie do żółtek dodać sok z cytryny oraz sól.Ubić na puszystą pianę po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo rozpuszczone masło.Sos powinien mieć konsystencję majonezu.Na koniec doprawić jeszcze do smaku pieprzem.Szparagi natomiast wrzucić do osolonej wody i gotować około 10 minut.Po ugotowaniu odcedzić i polać sosem przed podaniem.
Liczba porcji: 4