Nie wiesz co przygotować ze szparagów? Wypróbuj przepis na pyszną zupę szparagową. Aby ją przyrządzić potrzebujesz: szparagów, cebuli, czosnku.
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końcówki po czym pokroić je na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka.Cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Razem przesmażyć na rozgrzanym maśle i przełożyć do szparagów.Zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości szparagów.Wówczas wyjąć kilka szparagów a do reszty wlać śmietankę.Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.Wrzucić wcześniej odłożone kawałki szaragów i przed podaniem jeszcze trochę podgrzać.
Liczba porcji: 4