Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z roszponki, łososia i cytryny

Składniki:

  • 400 g roszponki
  • 400 g wędzonego łososia
  • 8 cząstek cytryn

    Dressing

  • 1 cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżki musztardy
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 1 ugotowany ziemniak
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:

  1. Roszponkę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu.
    Na niej położyć kawałki łososia i cytryny.
    Następnie cebule oraz natkę pietruszki drobno posiekać po czym dodać sok z cytryny, ocet winny oraz musztardę.
    Całość  dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze oliwę z oliwek, dokładnie połączyć.
    Na sam koniec dodać rozgnieciony ziemniak.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową.
    Powstałym dressingiem polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *