Składniki:
- roszponka 100 g
- gruszka 1 sztuka
- rokpol 100 g
- orzechy włoskie posiekane 1 łyżka
- ocet winny 1/2 łyżki
- koper włoski 1 sztuka mała
- dymka 1 sztuka
- śmietana gęsta 4 łyżki
- sok z pomarańczy 1/2 sztuki
- sok z cytryny 1 łyżka
- sól
- pieprz
- koper posiekany 1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
Sałatę należy umyć, następnie porwać na małe kawałki. Gruszkę po umyciu
należy pokroić w cienkie plastry( nie trzeba obierać). Dymkę oraz koper
włoski należy pokroić w cienkie krążki. W miseczce należy zmiksować ze
sobą: soki, ocet winny, przyprawy i śmietanę. Tak przygotowanym sosem
należy polać sałatkę. Posypać pokrojonym drobno serem, orzechami i
koperkiem.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos