Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z pszenicy z żurawiną

Składniki:

  • 1 szkl. pszenicy
  • ½ szkl. posiekanej zielonej cebulki
  • ¼ szkl. suszonej żurawiny
  • ¼ szkl. posiekanych suszonych moreli
  • ¼ szkl. prażonych pistacji
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pszenicę zalać dużą ilością osolonej wody i gotować ok. 30 minut po czym ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie dodać do pszenicy posiekaną cebulkę, żurawinę, morele, pistacje raz orzechy.
    Całość wymieszać i skropić octem winnym oraz oliwą z oliwek.
    Ponownie wmieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aneta B

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *