Składniki:
- 1 szkl. pszenicy
- ½ szkl. posiekanej zielonej cebulki
- ¼ szkl. suszonej żurawiny
- ¼ szkl. posiekanych suszonych moreli
- ¼ szkl. prażonych pistacji
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
- ¼ szkl. oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pszenicę zalać dużą ilością osolonej wody i gotować ok. 30 minut po czym ją odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać do pszenicy posiekaną cebulkę, żurawinę, morele, pistacje raz orzechy.
Całość wymieszać i skropić octem winnym oraz oliwą z oliwek.
Ponownie wmieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aneta B