Składniki:
- 75 dag porów
- 3 czerwone papryki
- 25 dag sera feta
- 5 dag migdałów
- kilkanaście czarnych oliwek
- ½ szkl. ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę
- ½ szkl. posiekanej dymki
- 1 łyżka kaparów
Sos:
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Oliwę połączyć z octem oraz 3 łyżkami zimnej wody.
Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Pory obgotować lekko w osolonej wodzie.
W między czasie ser pokroić w kostkę, paprykę w paski a migdały posiekać.
Ogórki i dymkę drobno pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze oliwki oraz kapary.
Polać sosem i lekko przemieszać.