Składniki:
- 80 dkg filetów z pangi
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki oleju
- 4 mandarynki
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić. Ryż wypłukać, zalać 2 szklankami wody, dodać 12 łyżkę oleju i ugotować, pod koniec gotowania dodać 40 dkg pokrojonej w kostkę ryby, ostrożnie wymieszać, odstawić z ognia schłodzić. Resztę ryby usmażyć na oleju. Mandarynki obrać ze skóry obrzynając ją ostrym nożem wraz z białą włókniną, pokroić w plastry. Na talerzyku ułożyć warstwę z plastrów mandarynek, na niej kopczyk z ryżu i porcję ryby. Ryż obłożyć blanszowaną cebulą. Udekorować zieleniną. Osobno podać lionkę pokrojoną w ćwiartki aby konsumenci mogli doprawić sałatkę. Polecam, pychota.