Składniki:
- 25 dkg filetów śledziowych solonych
- 10 dkg gotowanej wołowiny
- 10 dkg gotowanych ziemniaków
- 5 dkg marynowanych buraków
- 1 jabłko
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 5 dkg kiszonego ogórka
- 1 cebula
- 5 łyżek kwaśnej dobrej śmietany
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w mocnym naparze herbaty lub w mleku, odsączyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki, mięso, buraki, kiszonego ogórka, cebulę i jabłko pokroić podobnie jak śledzie. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dodając łyżkę zalewy z buraków, przyprawić pieprzem. Z sałatki układać na talerzykach kształtne kopczyki, polać śmietaną, obtoczyć wianuszkiem z ćwiartek jajek. Polecam, pychota.