Składniki:
-
- 50 dkg słoniny
- 25 dkg słoniny mielonej
- 25 dkg mielonego boczku (nie wędzonego)
- 20 dkg tłuszczu drobiowego lub skórek drobiowych
- 20 dkg boczku wędzonego
- 20 dkg dobrej cienkiej kiełbasy
- 20 dkg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 kwaśne jabłka
- 2 liście laurowe
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu o grubym dnie smażyć mieloną słoninę i mielony boczek do momentu aż „skraweczki” zaczną się lekko rumienić. Słoninę, boczek wędzony, łopatkę i tłuszcz drobiowy pokroić w drobną kostkę dodać do rondla wraz z liśćmi laurowymi, smażyć cały czas mieszając na małym ogniu. Gdy skwarki zaczną się lekko rumienić dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Po około 15 minutach do smażącej się zawartości rondla dodać obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę i pokrojony w kostkę czosnek, chwilę smażyć i jako ostatnie dodać utarte na grubej tarce jabłka. W tym momencie możemy odstawić smalec z kuchenki gdyż nagrzany do temperatury około 300 stopni tłuszcz stygnąc powoli sprawi że cebula, czosnek i jabłka zmiękną dostatecznie. Pozostaje nam tylko przyprawić pachnący wybornie smalec, usunąć liście laurowe i mieszając rozlać go do czystych słoiczków, szczelnie zamknąć. Nić tak nie smakuje z pajdą świeżego, chrupiącego chlebka jak smalec i jako dodatek podany kiszony ogórek. Polecam, pychota.
1 comment for “Chłopski smalec”