Składniki:
- 2 szklanki spirytusu 70%
- 1 dkg suszonego kwiatostanu nagietka
Sposób przyrządzenia:
Rozkruszone zioła zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 7 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Nalewka nagietkowa działa przeciwzapalne, przyśpieszają proces ziarninowania i gojenia ran, działają także przeciwskurczowo. Przede wszystkim do użytku zewnętrznego w trudno gojących się ranach, nawet ropnych, oparzeniach, odmrożeniach, wykwitach skórnych, liszajach, stłuczeniach, na miejsca po ukąszeniach owadów. Także w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i pochwy, zapaleniu spojówek. Napar podawany doustnie zalecany jest w stanach skurczowych i zapalnych przewodu pokarmowego, w owrzodzeniu żołądka i jelit, bolesnym i nieregularnym miesiączkowaniu. Do płukania gardła i przemywania ran rozpuszczamy rozcieńczamy 40 kropli nalewki w ½ szklanki letniej wody.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.