Składniki:
- ¾ szkl. pokrojonej w kostkę wędzonej makreli
- 1 główka sałaty
- 1 pęczek rzodkiewek
- ½ szkl. pokrojonej w paski papryki czerwonej
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka gotowane na twardo
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do soku z cytryny dodać 2 łyżki zimnej przegotowanej wody po czym energiczne mieszając połączyć z olejem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie sałatę porwać na mniejsze kawałki, jajka grubo posiekać, rzodkiewkę pokroić w plasterki a ziemniaki pokroić w plastry.
Sałatę ułożyć na dni miski, na niej ułożyć plastry ziemniaków, które oprószyć solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Na zmienikach rozłożyć rzodkiewki, potem makrele, paprykę oraz ponownie posiekany szczypiorek.
Ponownie rozkładamy resztę sałaty, posypujemy ją jajkami, solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Zalać sałatkę wcześniej zrobionym sosem i wstawić do lodowki pod przykryciem na 2 godziny.