Składniki:
- 25 dag ugotowanego drobnego makaronu
- 2 puszki krewetek
- 30 dag pieczarek
- 2 brokuły
- 15 dag groszku z puszki
- 15 dag selera korzeniowego
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- cukier
- sól
Sos:
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 skórka starta z cytryny
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać, dodając odsączoną zalewę z krewetek.
Doprawić do smaku solą ora pieprzem.
Następnie brokuły podzielone na różyczki zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 7 minut.
W między czasie seler pokroić w słupki i przelać go wrząca wodą, pieczarki pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny, groszek odcedzić i paprykę pokroić w paski.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając jeszcze krewetki.
Polać całość sosem i schłodzić w lodowce.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.