Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 40 dag pomidorów
- 4 dymki ze szczypiorkiem
- 1 szkl. pokrojonej kiełbasy szynkowej
Sos:
- 2/3 szkl. oliwy
- 1/3 szkl. białego octu winnego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki sherry
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 ½ łyżki musztardy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kapustę poszatkować, pomidory pokroić na ćwiartki a cebulę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie miód wymieszać z musztardą, octem, sherry oraz gorczycą.
Na koniec nie przerywając mieszania wlewać stopniowo oliwę.
Powstałym sosem polać sałatkę.
Całość przemieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.