Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z jabłkiem, grejpfrutem i cykorią

Składniki:

  • 300 g cykorii
  • 1 winne jabłko
  • 1 różowy grejpfrut
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka rodzynków
  • kilka migdałów

    Sos :

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżeczka cukru
  • sól

    Sposób wykonania:

    Cykorie podzielić na pojedyncze liście i pokroić na paseczki, obrane jabłko pokroić w kostkę, grejpfruta i pomarańcze podzielić na cząstki.
    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i skropić sokiem z  cytryny.
    Dodać jeszcze posiekane orzechy i migdały oraz rodzynki sparzone wrzątkiem.
    Następnie oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem oraz sola i polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *