Składniki:
- 40 dkg piersi z indyka
- sok z 4 cytryn
- 2 ogórki
- pęczek rzodkiewek
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, grubo zmielony pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić na grubsze paseczki, oprószyć solą i pieprzem, zalać sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mięso osączyć i gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Ogórki umyć, rzodkiewki oczyścić. Warzywa pokroić w plasterki, śmietanę wymieszać z octem winnym i zieleniną. Sos przyprawić solą i pieprzem. Kawałki kurczaka dodać do warzyw, polać sosem śmietanowym i delikatnie wymieszać.