Składniki:
- 30 dkg czerwonej kapusty
- 10 dkg białej kapusty
- 4 dkg wyłuskanych orzechów włoskich
- ½ szklanki rodzynek
- kilka suszonych śliwek
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Obie kapusty umyć, usunąć grube głąby , liście poszatkować, sparzyć, wyłożyć do salaterki. Cebulę obrać pokroić w talarki, śliwki pokroić w krążki. Kilka orzechów zostawić do dekoracji resztę posiekać. Cebulę, rodzynki i orzechy wymieszać z kapustą. Jogurt połączyć z musztardą, sokiem z cytryny i olejem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę polać częścią sosu, ozdobić orzechami, a resztę sosu postawić osobno w miseczce.