Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z białej i czerwonej kapusty Iwony

Składniki:

  • 30 dkg czerwonej kapusty
  • 10 dkg białej kapusty
  • 4 dkg wyłuskanych orzechów włoskich
  • ½ szklanki rodzynek
  • kilka suszonych śliwek
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Obie kapusty umyć, usunąć grube głąby , liście poszatkować, sparzyć, wyłożyć do salaterki. Cebulę obrać pokroić w talarki, śliwki pokroić w krążki. Kilka orzechów zostawić do dekoracji resztę posiekać. Cebulę, rodzynki i orzechy wymieszać z kapustą. Jogurt połączyć z musztardą, sokiem z cytryny i olejem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Surówkę polać częścią sosu, ozdobić orzechami, a resztę sosu postawić osobno w miseczce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *