Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwona kapusta z ananasem Iwony

Składniki:

  • czerwona kapusta około 1 kg
  • 3 jabłka
  • 8 dkg masła
  • 1 duża cebula
  • goździki
  • ½ listka laurowego
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 4 łyżki soku  ananasa z puszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki octu winnego

    Do przybrania:

  • 3-4 krążki ananasa
  • 2 dkg masła


    Sposób przyrządzenia:

    Kapustę poszatkować. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Roztopić masło, włożyć jabłka i kapustę, podsmażyć, włożyć cebulę naszpikowaną liściem laurowym i Gożdzikami. Dolać wino, sok z ananasa, pieprz i sól do smaku. Dusić 1,5 godziny. Cebulę wybrać dodać ocet, kapustę doprawić, przełożyć przed podaniem do ogrzanej miski. Plastry ananasa , przysmażyć na maśle i ułożyć na kapuście.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *