Składniki:
- czerwona kapusta około 1 kg
- 3 jabłka
- 8 dkg masła
- 1 duża cebula
- goździki
- ½ listka laurowego
- 4 łyżki czerwonego wina
- 4 łyżki soku ananasa z puszki
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki octu winnego
Do przybrania:
- 3-4 krążki ananasa
- 2 dkg masła
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować. Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Roztopić masło, włożyć jabłka i kapustę, podsmażyć, włożyć cebulę naszpikowaną liściem laurowym i Gożdzikami. Dolać wino, sok z ananasa, pieprz i sól do smaku. Dusić 1,5 godziny. Cebulę wybrać dodać ocet, kapustę doprawić, przełożyć przed podaniem do ogrzanej miski. Plastry ananasa , przysmażyć na maśle i ułożyć na kapuście.