Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z indyka i ryżu

Składniki:

  • 20 dag ciemnego ryżu
  • 15 dag gotowanego mięsa indyka
  • 3 cebulki
  • 1 puszka mandarynek
  • 15 dag ciemnych winogron
  • 6 liści sałaty
  • 2 szkl. bulionu
  • 1/3 szkl. majonezu
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Majonez wymieszać z 2 łyżkami bulionu, chrzanem oraz pieprzem.
    Następnie resztę bulionu wymieszać z wodą i ugotować nim ryż po czym odsączyć i ostudzić.
    W między czasie mięso pokroić w kostkę, mandarynki odsączyć, winogrona przekroić na połówki a dymkę posiekać.
    Na dnie salaterki ułożyć sałatę porwaną na mniejsze kawałki i dodać resztę składników.
    Całość lekko przemieszać i polać sosem.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *