Składniki:
- 20 dag ciemnego ryżu
- 15 dag gotowanego mięsa indyka
- 3 cebulki
- 1 puszka mandarynek
- 15 dag ciemnych winogron
- 6 liści sałaty
- 2 szkl. bulionu
- 1/3 szkl. majonezu
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Majonez wymieszać z 2 łyżkami bulionu, chrzanem oraz pieprzem.
Następnie resztę bulionu wymieszać z wodą i ugotować nim ryż po czym odsączyć i ostudzić.
W między czasie mięso pokroić w kostkę, mandarynki odsączyć, winogrona przekroić na połówki a dymkę posiekać.
Na dnie salaterki ułożyć sałatę porwaną na mniejsze kawałki i dodać resztę składników.
Całość lekko przemieszać i polać sosem.
Wstawić do lodówki pod przykryciem do schłodzenia.