Składniki:
- 1 szkl. pokrojonego pieczonego schabu
- 30 dag czereśni
- 1 ½ skl. ugotowanego ryżu
- 10 dag groszku z puszki
- 20 dag kukurydzy z puszki
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- 1 ½ łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Obrany ogórek pokroić w plasterki, cebulę posiekać a selera pokroić w paski.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając odsączony groszek, mięso pokrojone w kostkę, wydrylowane czereśnie, ugotowany ryż, odsączoną kukurydzę oraz posiekany koper.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Sałatkę polać sosem i delikatnie przemieszać.