Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- sok z cytryny
Sos:
- 1 szkl. gęstej śmietany
- jajko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 1winne jabłko
- sól
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
- Kapustę poszatkować po czym zalać ją posolonym wrzątkiem i trzymać na ogniu ok. 5-7 min, wówczas ją odcedzić i skropić sokiem z cytryny.
Następnie jabłka zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.
Jajko ugotować na twardo po czym żółtko utrzeć razem ze śmietaną, szczypiorkiem, cebulą i pietruszką, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Całość dokładnie wymieszać i zalać kapustę z jabłkiem.
Przed podaniem posypać posiekanym białkiem.