Składniki:
- 6 cykorii
- 2 pomarańcze
- 1 czerwony grejpfrut
- 10 dag roszponki
- 5 dag rodzynek
- 5 dag orzechów włoskich
Sos:
- sok z ½ cytryny
- sok z ½ pomarańczy
- 4 łyżki twarożku
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Sok z pomarańczy i cytryny wymieszać z olejem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec dodać jeszcze rozdrobniony twarożek i całość dokładnie wymieszać.
Następnie z ½ pomarańczy wycisnąć sok i skropić nim rodzynki.
Na suchej patelni uprażyć orzechy a cykorie pokroić na mniejsze kawałki.
Drugą połówkę pomarańczy i grejpfruta podzielić na cząstki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Sos twarożkowy podawać osobno w sosjerce.