Składniki:
• 12 małych pomidorów
• 20 dag mozzarelli
• cebula
• 3 łyżki octu winnego
• 3 dag orzeszków piniowych
• 6 łyżek oleju
• 10 dag krótkiego makaronu (np. kolanka z falbanką)
• pęczek bazylii
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory umyć, przekroić na połówki. Mozzarellę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać i wymieszać z pomidorami i mozzarellą. Ocet utrzeć ze szczyptą soli pieprzu. Dalej ucierać wlewając powoli olej. Sosem zalać mozzarellę z warzywami.
Odłożyć na 30 minut do lodówki. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, wystudzić. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, osączyć. Bazylię opłukać. Listki oderwać od gałązek, pokroić w paseczki. Ostudzone kluski wymieszać z warzywami i mozzarellą. Posypać bazylią i orzeszkami.