Składniki:
• 4 ziemniaki
• 1 łyżeczka rozmarynu
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 100 ml bulionu warzywnego (instant)
• 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
• 2 jabłka
• 2 małe czerwone cebule
• 1 mała główka sałaty lollo rosso
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze płaską stroną do dołu. Oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, piec około 30 minut.
Ocet wymieszać z bulionem, olejem, solą i pieprzem. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kostkę, włożyć do sosu i wymieszać.
Cebule obrać, posiekać i dodać do jabłek. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć i porozrywać na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę, dodać do jabłek z cebulą, sałatką napełnić kartofle. Ziemniaki ozdobić jabłkami, podawać na sałacie.