Składniki:
- 25 dag owoców morza z puszki lub mrożonych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki masła
- 25 dag ryżu
- 1/2 l gorącego rosołu z kurczaka
- 1 szklanka wina wytrawnego
- 1 liść laurowy
- 2 suszone papryczki chili
- 5 dag startego parmezanu
- kilka liści bazylii
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku podgrzać masło, podsmażyć na złoty kolor cebulę i czosnek. Do garnka wsypać ryż i mieszając zeszklić go, zalać rosołem, 1/2 -1 szklanką wody i winem. Dodać liść laurowy i chili. Ryż zagotować, a następnie gotować na małym ogniu 30 – 40 minut. Owoce morza osączyć, dodać do ryżu 5 minut przed końcem gotowania, wymieszać. Z potrawy wyjąć liść laurowy i papryczki chili. Risotto wymieszać z parmezanem, mocno przyprawić solą i pieprzem. Bazylię umyć, pokroić w paski i posypać risotto.