Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wykwintne risotto z owocami morza

Składniki:

  • 25 dag owoców morza z puszki lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 25 dag ryżu
  • 1/2 l gorącego rosołu z kurczaka
  • 1 szklanka wina wytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 suszone papryczki chili
  • 5 dag startego parmezanu
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku podgrzać masło, podsmażyć na złoty kolor cebulę i czosnek. Do garnka wsypać ryż i mieszając zeszklić go, zalać rosołem, 1/2 -1 szklanką wody i winem. Dodać liść laurowy i chili. Ryż zagotować, a następnie gotować na małym ogniu 30 – 40 minut. Owoce morza osączyć, dodać do ryżu 5 minut przed końcem gotowania, wymieszać. Z potrawy wyjąć liść laurowy i papryczki chili. Risotto wymieszać z parmezanem, mocno przyprawić solą i pieprzem. Bazylię umyć, pokroić w paski i posypać risotto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *