Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 ziemniaki ugotowane na twardo
- 3 cebule
- 3 marchewki
- oliwa z oliwek
- 1 szkl. majonezu
- 1 szkl. śmietany
- łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
- bazylia
- majeranek
Sposób wykonania:
- Filety pokroić w kostkę po czym posypać je pieprzem i ziołami oraz skropić oliwą i ułożyć je na dnie salaterki.
Następnie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce i ułożyć na filach.
Na ziemniakach rozłożyć cebulę a potem startą marchew.
Całość oprószyć solą, pieprzem, majerankiem i bazylią.
Polać całość majonezem wymieszanym z chrzanem oraz śmietaną.
Na koniec posypać startymi jajkami i wstawić do lodówki.