Składniki:
- 25 dag ryżu
- 45 dag kiełbasy podwawelskiej
- 2 pieczarki
- 1 czerwona papryka
- 2 jabłka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka białego octu owocowego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta suszonej szałwii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ryż zalać osoloną wodą i ugotować.
W między czasie pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć je na rozgrzanym oleju.
Następnie kiełbasę pokroić w plasterki i również obsmażyć.
Obrane jabłka pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny a paprykę pokroić w kostkę.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Oliwę wymieszać razem z octem po czym dodać musztardę.
Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki oraz szałwię i całość lekko podgrzać na małym ogniu.
Ciepłym sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.