Składniki:
- 40 dag filetowanej ryby
- 10 dag ugotowanego ryżu
- 20 dag ugotowanych ziemniaków
- 10 dag krewetek z puszki
- 6 koreczków anchois
- kilka oliwek
- łyżeczka kaparów
- 1 pęczek natki pietruszki
Sos:
- 5 dag masła
- 8 dag mąki
- 1 szkl. wytrawnego szampana
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Filety oraz ziemniaki pokroić w kostkę po czym dodać do nich ryż, odsączone krewetki, kapary, koreczki anchois oraz oliwki przekrojone na połówki i posiekaną natkę pietruszki.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić szampanem.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałym sosem polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.