Składniki:
- 50 dag grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- cukier puder
- pieprz
Sposób wykonania:
Grzyby pokroić w plasterki, po czym zalać je osoloną wodą z dodatkiem soku z cytryny.
Gotować na małym ogniu około 5 minut.
W między czasie posiekać cebulę, szczypiorek oraz pietruszkę i dodać do ostudzonych grzybów.
Następnie olej utrzeć z dodatkiem musztardy, soku z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem.
Powstałym sosem polać sałatkę.
Całość delikatnie przemieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.