Składniki:
- 1 sałata zielona masłowa
- 1 sałata czerwona
- ½ czarnej rzepy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek dymki
- 2 jabłka
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka ziarna sezamowego
- 1 łyżka białego octu
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Obraną rzepę pokroić w paski, które posypać solą, polać octem i odstawić na 15 minut.
W między czasie obrane jabłka pokroić w cząstki, które skropić ½ soku z cytryny.
Rzodkiewki pokroić w plasterki, sałatę porwać na mniejsze kawałki a dymkę posiekać.
Następnie resztę soku z cytryny wymieszać z solą oraz pieprzem i wylać na dni miski.
Wrzucić sałatę, potem dymkę, jabłka na koniec rzepę.
Posypać ziarnem sezamowym oraz rzodkiewkami.